VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veteran al războiul de la Nistru: Patriotismul și devotamentul erau în tranșee, dar indicațiile veneau din birouri. Cine a dat acele ordine de retragere, așa și nu știm

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru. Constantin Covrig, liderul Mișcării „Forța veteranilor de război Pentru neam și țară”, care a luptat în anul 1992, susține că la acea vreme, armata și țara nu erau pregătite de război, însă „dragostea față de acest pământ și responsabilitatea față de copii și de viitor”, le-a dat forțe ca să apere integritatea şi independenţa R. Moldova.

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Constantin Covrig își amintește cu mari regrete despre experiența de a fi retras de pe pozițiile pe care le-a cucerit „cu prețul sângelui”, la ordinele venite „din birouri”. Veteranul susține că până în prezent nu se cunoaște cine a dat acele ordine de retragere de pe pozițiile ocupate cu mari bătălii de forțele armate ale R. Moldova.

„Patriotismul și devotamentul erau în tranșee, dar ordinele și indicațiile le dădeau acei care erau la minister, în birouri. Da, cu regret, am trecut și eu prin experiența nefastă de a fi retras de pe pozițiile pe care le-am cucerit cu prețul sângelui, și nu așa, dar de câteva ori de pe aceeași poziție: „Retrageți-vă, este ordin!”. Cine a dat acele ordine așa și nu știm. Am avut trădări, asta e (…). Noi am înfruntat această armată bine pregătită a Federației Ruse, Armata a 14-a a luptat direct, deschis cu noi. Noi am avut o armă cu mult mai puternică, era o armă la trei, o armă de infanterie simplă, dar noi am avut o armă și mai puternică – dragostea față de țară, de acest pământ și responsabilitatea față de copiii noștri și de viitorul nostru. Și asta ne-a făcut să învingem, și noi am învins în ‘91-‘92, însă politicienii au hotărât altfel”, a spus veteranul.

Veteranul Constantin Covrig susține că în anul 1992 a avut loc un război de agresiune al Federației Ruse împotriva țării noastre, a fost un șantaj politic ca să țină R. Moldova în sfera de influență a Rusiei și să o oblige să adere la Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Veteranul susține că în războiul de pe Nistru luptau mercenari, pușcăriași și cazaci veniți din toate colțurile fostei Uniuni Sovietice, exact cum se întâmplă acum și în Ucraina.

Referindu-se la războiul din Ucraina, veteranul susține că „nu este un război intern, nu este un război frățesc, este o agresiune a unui imperiu artificial, care trebuie să cadă și doar atunci lumea va răsufla mai ușor”.

Totodată, Constantin Covrig și-a exprimat indignarea că toate regimurile care au fost până acum la conducerea țării nu au acordat atenția cuvenită acestor veterani de război care au luptat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei R. Moldova.

„Cu părere de rău, toate regimurile care au fost până acum nu prea și-au bătut capul de soarta acestor veterani de război. Sunt țări care au ministere ale veteranilor de război, au departamente, la noi a fost un birou și acela a fost lichidat, dar sperăm că prim-ministrul nou-numit, dl Recean, va avea o atitudine corectă și chiar recent am avut o discuție și dlui ne-a asigurat de tot sprijinul și susținerea din partea guvernului pe care îl conduce”, a declarat Veteranul Constantin Covrig.

În această zi, acum 31 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Potrivit datelor oficiale, în conflict au participat peste 30.000 de persoane, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.

Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Conform unei decizii a Parlamentului, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua Memoriei şi Recunoştinţei, instituită în memoria eroilor căzuţi în luptele din anul 1992.


Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.