VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Veronica Dragalin: Procuratura Anticorupție urmează să fie fortificată în 2024 pentru a livra rezultate mai bune decât până acum

„Procuratura Anticorupție urmează să fie fortificată în 2024, așa ca să fie o instituție autonomă și independentă și să livreze rezultate mai bune decât până acum. Fără acest lucru, PA nu va avea capacitatea de a lupta cu corupția la nivel înalt”. Despre aceasta a vorbit șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-o conferință de presă.

Veronicăi Dragalin a precizat că prin modificarea unei hotărâri de Parlament urmează să fie majorat numărul de ofițeri și funcționari publici de la PA. Totodată, este importantă dotarea Procuraturii Anticorupție cu echipamente de tehnologii informaționale și cu tehnică specială necesară pentru efectuarea în mod autonom a tuturor tipurilor de măsuri speciale de investigații

Potrivit Veronicăi Dragalin, anul trecut procurorii PA au reușit să trimită în judecată peste 300 de dosare, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre infracțiuni pentru corupție în sfera publică. Au trimis în judecată un ex-prim ministru, miniștri și opt deputați sau foști deputați, dintre care 3 au fost deputați pentru care s-a mers în Parlament să li se ridice imunitatea parlamentară. E vorba de Marina Tauber, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Comparativ cu anii precedenți, numărul de dosare împotriva persoanelor de rang înalt este în creștere, a notat șefa PA, citată de IPN.

Au fost emise 162 de sentințe în privința a 202 persoane, în marea majoritate fiind sentințe de condamnare. Aici a fost menționat cazul împotriva lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, dar și a unui judecător.

Veronica Dragalin susține că înțelege că lucrurile nu se mișcă prea repede în domeniul justiției și e de acord că sunt unele dosare care durează prea mult, mai ales când e vorba de cauze de rezonanță ca frauda bancară. Dar, spune ea, lucrurile nu sunt așa grave peste tot, deoarece aproape 40% din sentințele pronunțate în 2023 au fost pronunțate în mai puțin de un an.

Răspunzând la întrebări, Veronica Dragalin a remarcat investigația în dosarul frauda bancară este la etapa de urmărire penală. Este vorba despre un dosar în care sunt învinuite peste 60 de persoane.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.