Analistul economic, Veaceslav Ioniță, susține că războiul din Ucraina a creat o situație fără precedent la exporturile moldovenești, care au crescut într-un volum record de 72%.
”Exporturile moldovenești în prima jumătate a anului au crescut cu 72% față de perioada similară a anului trecut. Am exportat bunuri în valoare de 2,3 miliarde USD sau cu 959 milioane USD față de anul trecut când am exportat în volum de 1,33 miliarde USD. Creșterea dată este una fără precedent în istoria Moldovei, recordul anterior a fost stabilit în 2011, când am înregistrat o creștere de două ori mai mică de 37%”, a scris economistul.
Ioniță susține că exporturile Republicii Moldova pentru prima dată au trecut de patru miliarde de dolari și au ajuns la 4,1 miliarde USD.
Potrivit analistului, această creștere a exporturilor moldovenești este determinată de trei factori de bază: războiul din Ucraina, producția agricolă foarte bună din 2021 și produsele din stânga Nistrului, care acum sunt exportate ca produse moldovenești.
Expertul economic susține că războiul din Ucraina a dus la creșterea reexporturilor de mărfuri moldovenești, în special, reexportul de bunuri spre Ucraina. Cel mai clar acest fenomen poate fi observat în privința produselor petroliere.
„Al doilea factor este producția agricolă, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de când se duce evidența, adică minim 70 ani. Producția agricolă este principalul și aproape unicul factor intern, care a determinat creșterea exporturilor moldovenești.
Al treilea factor sunt vânzările din stânga Nistrului. O parte din producătorii din stânga Nistrului, în special producătorii agricoli întâmpină dificultății în exportul de produse pe căile tradiționale, prin Ucraina. Drept consecință o parte considerabilă a mărfurilor produse în stânga Nistrului în prezent sunt exportate ca mărfuri moldovenești, cea ce este și corect”, a scris Veaceslav Ioniță.