Fermierii au revenit cu tractoarele la proteste pe șoselele naționale și au blocat din nou drumul de acces către Vama Leușeni. Producătorii susțin că își continuă protestele, fiind nemulțumiți de inacțiunile Guvernului și de „negocierile mimate” de la Ministerul Agriculturii din ultima săptămână.
Printr-un comunicat, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că echipaje ale IGP se află la fața locului pentru redirecționarea și fluidizarea transportului.
„Amintim că, acțiunile necomunicate ale organizatorilor despre intenția de blocare creează incomodități repetate celorlalți cetățeni”, se arată în adresarea IGP.
Până acum au apărut imagini cu fermierii protestatari din preajma Vămii Leușeni, dar și pe drumurile naționale din raionul Cahul. Unul dintre liderii grupului de manifestanți, Sergiu Stefanco, a declarat, într-o intervenție pe rețelele sociale, că sunt nevoiți să reia protestele, deoarece încă nu au primit răspunsuri clare la revendicările lor și că așteaptă întâlniri cu primele persoane în stat, nu cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, „care și-a pierdut credibilitatea”.
„Întâlnirile au fost mimate la Ministerul Agriculturii. Am solicitat întâlniri cu factorii de decizie, nu cu ministrul care nu mai are credibilitate. Primul lucru pe care l-am cerut a fost ca subvențiile să fie achitate conform legii, să nu fie încălcată legea. Mai este vorba și de motorina din România, care așa și nu mai ajunge. Din cauza incompetenței guvernului riscăm nici acest cadou să nu-l vedem. Mai este vorba și de incompetența autorităților de a negocia cu UE privind tranzitarea produselor din Ucraina. Noi nu am primit niciun suport din UE pentru faptul că am acceptat aceleași condiții ca vecinii europeni. Ei se laudă că au o deschidere către partenerii europeni, dar unde sunt banii? Unde sunt tranșele promise? Înțelegem că bugetul statului nu are niciun leu, dar noi am solicitat ca Parlamentul, cu 63 de deputați, cu guvern funcțional să cheme Banca Națională, băncile comerciale și să elaboreze un mecanism pentru acordarea unui credit pe cinci ani, cu un an de grație. Ca noi să luăm aceste credite, să investim în economia națională”, a declarat Sergiu Stefanco.
Amintim, la începutul aceste săptămâni, Guvernul a identificat noi instrumente de sprijin pe care le-a anunțat în cadrul unei întâlniri cu un grup al fermierilor protestatari. Astfel, statul va garanta credite preferențiale de până la 500 de mii de lei pentru agricultorii micro și cei mici, resurse ce vor fi oferite de bănci, iar în martie Ministerul Agriculturii pregătește și un proiect de lege pentru protejarea compensațiilor și altor ajutoare de la stat de executările silite din partea băncilor și Inspectoratului Fiscal în cazul fermierilor cu datorii.