VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Valentin Dediu, ex-director SIS: Cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de UE, cu atât mai multe atacuri vor fi lansate din partea Rusiei

Pericolul din partea Rusiei a planat tot timpul asupra Republicii Moldova. „Rușii și-au menținut constant interesul în zonă, pentru a controla situația din Balcani”, a declarat Valentin Dediu, ex-director al SIS, în cadrul emisiunii Puncte de reflecție de la Vocea Basarabiei.

„Rușii au făcut tot ce au putut pentru a exercita controlul asupra depozitelor de muniții de la Cobasna pentru a avea pretext să mențină anumite forțe militare ca să asigure, chipurile, paza acestor muniții. Totodată, au creat condiții pentru separatism transnistrean încă de pe când mai exista URSS, special pentru a avea o enclavă de unde ar putea influența politica externă a Republicii Moldova, fiindcă existența unui conflict în zonă nu permite să fie soluționată imediat problema  aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus Dediu.

Totodată, fostul șef la SIS a afirmat că nimeni din UE nu va accepta să preia un conflict mocnind de ani buni pentru a-l gestiona. „Deci, toți au să facă demersuri, au să depună eforturi pentru a lichida acest focar, această bubă de pe corpul Republicii Moldova și după aceea va avea loc integrarea în Uniunea Europeană”, a mai afirmat Valentin Dediu.

Fiind întrebat de ziarista Valentina Ursu ce părere are despre declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind un eventual plan al Moscovei de a destabiliza situația din Republica Moldova, ex-directorul SIS a declarat că Volodimir Zelenski a spus aceasta cu un anumit scop.

„Evident, noi trebuie să-i mulțumim, în primul rând, că el ne-a împărtășit informația pe care au obținut-o serviciile lor secrete, dar, totodată, el a avut mai mult interesul țării sale, expunând acest plan. Da, ei controlează situația, ei obțin informații, dar vreau să spun că și autoritățile Republicii Moldova, instituțiile responsabile de sectorul de securitate, aici mă refer, înainte de toate, la Serviciul de Informații și Securitate, aici mă refer la Ministerul de Interne, dar și la Ministerul de Externe, ei își fac misiunea în acest domeniu și aceste informații, poate nu toate, dar au fost și sunt în vizorul Serviciului de Informații și Securitate”, a declar Valentin Dediu.

Fostul șef la SIS susține că în momentul de față în Serviciul de Informații și Securitate s-a stabilizat situația, au dispărut anumite grupări, iar ofițerii sunt capabili să gestioneze situația.

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.