VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vadim Pistrinciuc: Acest „enfant terrible” al Uniunii Europene, Viktor Orban, ar putea bloca începerea negocierilor

Majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene susțin începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, însă Ungaria ar putea fi cea care va bloca procesele. O spune directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, potrivit căruia Ungaria nu are o problemă cu Republica Moldova, ci doar cu Ucraina.

Potrivit expertului, jocul geopolitic al Ungariei ar putea amâna lansarea negocierilor de aderare atât pentru Kiev, cât și pentru Chișinău.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, spune că decizia Consiliului European privind o eventuală lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova este una strict politică. Potrivit expertului, Ungaria ar putea fi țara care va vota împotriva lansării negocierilor.

„Premierul Ungariei, Viktor Orban, care trebuie și el să voteze în Consiliul European pentru începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova, are pică pe Ucraina și zice că nu va vota. Sunt analiști care spun că o face la cheremul lui Putin, ca să arate că în UE nu toți sunt de acord cu susținerea necondiționată a Ucrainei. Alții spun că o face pentru a obține beneficii din partea UE, pentru că Ungaria are blocate pachete de finanțare din cauza derapajelor de la valorile democratice. Eu vis-a-vis de acest subiect aș fi mai moderat, decizia de săptămâna viitoare nu depinde de Republica Moldova și nici nu depinde de lecțiile făcute sau nefăcute. Pentru că lecțiile sunt făcute, am primit din partea Comisiei Europene recomandarea de a începe negocierile de aderare, dar este decizia politică a Consiliului European. Majoritatea membrilor sunt „pentru”, dar este acest „enfant terrible” al Uniunii Europene care este Viktor Orban”, a spus Vadim Pistrinciuc în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV, citat de IPN.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, decizia ca lansarea negocierilor de aderare să aibă loc la pachet Ucraina – Republica Moldova nu aparține Chișinăului sau Kievului, ci vizează aranjamente din interiorul Uniunii Europene.

„S-ar putea ca în acest joc geopolitic Ungaria să blocheze Ucraina. Din câte știm, Ungaria nu are o problemă cu Republica Moldova. Decizia de a merge la pachet Ucraina – Republica Moldova nu este decizia noastră. Așa cum avem noi țări care ne susțin mai mult decât altele, cum sunt România, Franța, Germania, la fel și Ucraina are în spate țări care o protejează mai mult. Este o decizie colectivă”, a mai spus directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice.

Decizia de a lansa sau nu negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova va fi luată în timpul Reuniunii Consiliului European care va avea loc în perioada 14-15 decembrie, la Bruxelles. În cadrul Consiliului European deciziile sunt luate cu unanimitate de voturi.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.