VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Victor Bînzari, despre anunțul Ukrenergo: Importul de electricitate din Ucraina poate fi reluat în condițiile unui preț avantajos

Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din Ucraina în condițiile unui preț avantajos”. Precizările au fost făcute de directorul interimar SA „Energocom”, Victor Bînzari, în contextul anunțului făcut de compania Ukrenergo privind reluarea exportului de energie electrică spre Republica Moldova începând cu 11 aprilie.

Victor Bînzari a declarat pentru Radio Moldova că în prezent Republica Moldova este asigurată cu energie electrică furnizată în proporție de 90% de Centrala de la Cuciurgan și 5% din România. Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din Ucraina în luna aprilie pentru a asigura deficitul de până la 5% în orele de vârf.

Vom analiza posibilitatea importului de energie electrică din Ucraina, după ce vom vedea oferta comercială, propusă de Ukrenergo. 95% din consumul de energie electrică a țării noastre, pentru luna aprilie, este asigurat din două surse și anume 90% de la Centrala Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari și 5% din România, la un preț de 90 de Euro, per megawatt-oră. Reluarea exportului de energie electrică de către țara vecină, Ucraina va crea condiții pentru scăderea prețului la curentul electric la nivel regional, iar chiar dacă vom procura de la Bursa românească, prețul ar putea fi mai jos”, a precizat directorul-interimar S.A.Energocom.

Reamintim că ministrul Energiei ucrainean, German Galuşcenko, a anunțat sâmbătă că Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni.

“Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie electrică. Cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni”, a precizat oficialul ucrainean.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.