VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bulgaria, dispusă să ofere Ucrainei flota sa de avioane MIG-29

Bulgaria este dispusă să ofere Ucrainei flota sa de avioave MIG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate de zbor. Informația dintre documentele SUA clasificate, scurse pe rețelele de socializare, relatează Novinite.

O asemenea acţiune este însă „dificilă, se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. O altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai şase sunt operaţionale, şi 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaţionale sunt tot şase. În urma sancţiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluţii tehnice pentru a putea menţine aceste aparate operaționale, altfel avioanele MiG-29 încă operaţionale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Bulgaria are în prezent un guvern interimar şi a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate – al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.

Preşedintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susţinut recent că „atât timp cât guvernul interimar este în funcţie, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri şi vehicule blindate”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.