VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

USAID oferă sprijin esențial Guvernului R. Moldova în identificarea soluțiilor la potențialele riscuri de securitate energetică

USAID lucrează cu partenerii din Moldova pentru a contribui la atenuarea riscurilor pe termen scurt și pentru a spori eforturile de diversificare a furnizării de electricitate și gaz natural în Republica Moldova. În același timp, un alt obiectiv este fortificarea și diversificarea sectorului energetic, care va fi atinsă prin consolidarea securității energetice pe termen lung în sprijinul suveranității Republicii Moldova.

Amintim că la 29 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat câteva amendamente importante la legea cu privire la furnizarea, transportarea și reglementarea gazului natural – inclusiv regulamentul cu privire la funcționarea piețelor gazelor naturale în perioada situațiilor excepționale.

SECURIZAREA REZERVELOR NAȚIONALE DE GAZ: Începând cu septembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să mențină rezervele naționale de gaze pentru cel puțin 4 zile de consum pe timp de iarnă. Până în octombrie 2024, volumul stocat în scopuri de securitate va fi crescut până la cel puțin 10 zile de consum pe timp de iarnă.

EXTINDEREA OPȚIUNILOR DE FURNIZARE A GAZELOR: Operatorii de gazoducte pot presta noi servicii prin noi tipuri de contracte, inclusiv o opțiune care va permite Moldovei să furnizeze fluxuri „virtuale” de gaz prin conductele existente. Acest sistem – numit tranzacții de tip backhaul – va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a Moldovei prin deblocarea unor opțiuni adiționale de achiziție și ar putea ajuta la controlul costurilor pentru consumatori.

RĂSPUNS LA SITUAȚIILE DE URGENȚĂ ÎN APROVIZIONAREA CU GAZE NATURALE: Comisia pentru Situații de Urgență a Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sunt împuternicite să controleze comerțul cu gaze naturale în cazul unor posibile circumstanțe de urgență. Asemenea control temporar ar putea include reguli pentru achiziția și revânzarea de gaz în situație de urgență și se poate extinde la aprobarea metodelor și prețurilor la care furnizorii desemnați vor vinde gaz.

USAID oferă sprijin esențial Guvernului Republicii Moldova în identificarea soluțiilor viabile la potențialele riscuri de securitate energetică, bazându-se pe experiențele de succes din regiune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.