VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

USAID acordă R. Moldova șase milioane de dolari pentru reforma justiției și combaterea corupției

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) acordă 6 milioane de dolari pentru implementarea proiectului de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA). Acest proiect va crea standarde de excelență pentru instituțiile anticorupție, va consolida capacitățile Institutului Național al Justiției și va sprijini Ministerul Justiției în efortul său de reformă.

Totodată, în cadrul acestui nou proiect, SUA va sprijini crearea unui mini-secretariat care va ajuta la implementarea Strategiei Ministerului Justiției, coordonând eforturile de construire unui sector public și a unui sistem de justiție fără corupție.

La evenimentul de lansare, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a declarat că Statele Unite au susținut și susțin cu fermitate un sistem de justiție pentru Republica Moldova care să fie mai eficient, mai transparent și mai responsabil față de cetățeni.

Prin lansarea acestui proiect este continuat parteneriatul cu Guvernul de la Chișinău pentru a crea instituții rezistente, care aplică legea în mod corect și echitabil.

Adjuncta administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKe, a menționat că acest proiect urmează să consolideze eforturile de luptă împotriva corupției prin intermediul autorităților naționale fortificate, printr-o societate civilă mai fortificată. „USAID, împreună cu alte agenții ale Guvernului SUA, este gata să ofere asistență Guvernului Republicii Moldova în lupta sa cu corupția și în eforturile de formare a unui sistem al justiției mai eficace și mai transparent”, a notat Erin McKe, potrivit IPN.

Acel mini-secretariat care urmează să fie creat în proiect va monitoriza implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025. De asemenea, vor fi organizate activități de consolidare a capacităților pentru cei din sistemul judiciar, va fi acordată asistență pentru organele de administrare judiciară nou-formate.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că în domeniile justiției și combaterii corupției este necesar sprijin.  Sunt domeniile în care, din păcate, rezultatele sunt modeste, în pofida voinței politice extraordinare care există.

„Vom continua curățenia generală în justiție și o vom continua cu sprijinul dumneavoastră. E nevoie să continuăm să construim capacități. Dincolo de faptul că e nevoie de oameni onești, este nevoie și profesioniști. Deci cei onești trebuie să fie și buni profesioniști ca să poată să descurce acele scheme de corupție din trecut și să poată să dea verdicte corecte, legale”, a mai spus șefa statului.

Proiectul cu un buget de 6 milioane de dolari SUA vine să completeze sprijinul acordat de USAID Moldova sistemului judecătoresc pentru crearea instanțelor judecătorești prietenoase publicului (Proiectul Instanțe Judecătorești Model) și evaluarea candidaților în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (secretariatul Comisiei Pre-Vetting).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.