VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Universitatea de Educație Fizică și Sport a fost lichidată, fiind absorbită de USM. Fostul rector al USEFS susține că în spatele deciziei sunt mai multe interese

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport a fost absorbită de Universitatea de Stat din Moldova. Un proiect în acest sens a fost votat de către cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței guvernului de astăzi, 27 decembrie, la propunerea ministrului Educației, Dan Perciun. Ideea comasării a fost aspru criticată de fostul rector al USEFS, Veaceslav Manolachi, care susține că absorbția este o „crimă în domeniul culturii sportului”, iar la mijloc ar sta interesele unor firme pentru terenurile instituției.

„Toate clădirile și terenurile vor trece la USM, dar universitatea va fi impusă să le cedeze la Agenția Proprietății Publice. Asta vor ei să facă. Când eram rector, am fost chemat, în ianuarie 2023, la minister. Atunci mi-au spus că este presiune de sus și trebuie să dăm terenul vizavi de Medpark și bazinul de înot de după Casa Guvernului, iar eu am refuzat pentru că asta este o crimă în domeniul culturii sportului și le-am zis că dacă fac asta, voi scoate studenții în stradă”, a declarat pentru Ziarul de Gardă fostul rector al USEFS, Veaceslav Manolachi. 

În replică, ministrul Educației Dan Perciun afirmă că acuzațiile fostului rector sunt false și îl acuză că anume el s-ar face vinovat de situația în care a ajuns universitatea.

„Oamenii întotdeauna se tem de schimbare. Noi am explicat foarte clar, în condițiile în care numărul de studenți este în descreștere, au avut un deficit pentru plata salarială de 5-6 milioane de lei anul acesta, pe care noi l-am acoperit, această fuzionare le va permite să depășească problemele financiare. Noi ne-am întâlnit și cu comunitatea sportivilor, cu presa sportivă și cu școlile sportive. Cu angajații USEFS-ului am avut o ședință de 2-3 ore. Colegii de la USM cunosc foarte bine și sunt implicați în proces. Suntem în discuții despre cum, după fuzionare, vor fi repartizați cei din USEFS în organele de conducere ale USM, cota lor de reprezentare în Senat, statutul. Discutăm despre posibilitatea acordării unei autonomii largi în cadrul USM-ului. Săptămâna viitoare urmează să avem încă o rundă de discuții”, a declarat Perciun pentru Ziarul de Gardă. 

Totodată, azi, în fața Guvernului, un grup de socialiști au organizat un protest prin care și-au arătat dezacordul față de lichidarea Universității de Educație Fizică și au acuzat conducerea Ministerului Educației de interese ascunse.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.