VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Unii consumatori vor achita tarife diferențiate la energia electrică: Precizările ministrului Energiei

Unii consumatori vor achita tarife diferențiate la energia electrică. Asta după ce astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat coeficienții pentru tarifele diferențiate la energia electrică ce vor fi aplicați consumatorilor finali în cadrul unui proiect pilot derulat de Ministerul Energiei în parteneriat cu UNDP Moldova și Guvernul Italiei.

Potrivit Ministrului Energiei, Victor Parlicov, în cadrul proiectului vor fi instalate contoare inteligente pentru un număr redus de consumatori de energie electrică.

Consumatorii finali vor fi selectați de distribuitorii de energie în baza unui eşantion format după principii demografice şi geografice. După o perioadă de testare, tarifele diferențiate vor putea fi extinse la nivelul întregii țări. Lucrăm în continuare la adaptarea cadrului normativ în acest sens și setarea infrastructurii necesare”, anunță Parlicov.

Astfel, consumatorii vor plăti jumătate din prețul obișnuit pentru un kW/h între orele 00.00 și 06.00, prețul standard pentru consumul în perioada 11.00 – 16.00 și un preț majorat cu coeficientul 1,2 între orele 16.00 – 24.00.

Pentru început schema viitoarelor tarife va fi aplicată doar participanților la proiectul pilot, iar scopul este de a observa comportamentul lor, obișnuințele de consum, dacă tariful de noapte va ajuta la reducerea vârfurilor de consum și pentru a stabiliza sistemul electroenergetic. În deosebi în lunile de iarnă există necesități stringente de a reduce aceste vârfuri de consum de energie. Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească”, a mai explicat ministrul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.