Președinta Maia Sandu susține că motorina oferită de România va ajunge neapărat la agricultorii din R. Moldova și îi îndeamnă pe aceștia să aibă răbdare.
„Aici decizia este pe partea românească, noi suntem foarte recunoscători pentru această donație, dar trebuie să avem răbdare, să vină. E o donație și suntem siguri că o să vină. Sperăm să se întâmple cât mai curând și să putem să ajutăm și pe această cale”, a declarat șefa statului în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
În cadrul emisiunii, Maia Sandu a comentat și protestul agricultorilor din Moldova.
„Există cu adevărat probleme. Eu înțeleg de ce oamenii vin să se plângă. Doar că trebuie să avem o abordare realistă de rezolvare a acestor probleme. E clar în cazul producătorilor de cereale, e vorba de prețuri, care sunt mult mai mici anul ăsta pe piața mondială, este vorba și de cerealele care vin din Ucraina și acest volum mai mare de cereale pe piața internă reduce prețul pe intern. Deci, există niște motive reale acolo, dar există și o realitate pe de altă parte, pentru că Guvernul a majorat aproape de două ori fondul de susținere pentru agricultură, de subvenționare pentru agricultură, în comparație cu anul 2021, când era un 1 miliard 100 de milioane, în acest an au fost alocate 1 miliard 900 de milioane. Nu o să găsiți în altă perioadă o creștere atât de rapidă a acestor surse și, bineînțeles, trebuie să vedem pe cine ajutăm. Nu poate fi aplicată o formulă că toată lumea trece prin aceeași procedură, sunt unele companii care au mai multe motive să primească ajutorul statului și sunt altele care au mai puține motive. Și din câte înțeleg eu de la Guvern, această abordare s-a propus ca să se examineze individual aceste companii, cine și ce cheltuieli a făcut, pentru ce s-au împrumutat aceste companii și, dacă s-au împrumutat într-adevăr pentru scopuri de producție este una și respectiv, să vedem cum poate ajuta statul. Dacă s-au împrumutat pentru altceva, fiecare își asumă riscul. Trebuie să avem o abordare nuanțată, pentru că în momentul în care vrem să dăm mai mulți bani pentru agricultură decât 1 miliard 900 de milioane, înseamnă că trebuie să luăm din altă parte. De unde luăm? Din miliardul pe care l-a promis Guvernul pentru creșterea salariilor în educație? În educație tot trebuie să creștem salariile. De la programele de asistență socială pentru copii? Repet, economia din păcate nu crește din cauza războiului și a tuturor crizelor cu care ne confruntăm, iar necesitățile cresc și atunci trebuie să vedem cum împărțim just, drept banii cetățenilor. Sunt banii cetățenilor, nu sunt banii Prim-ministrului sau banii Președintelui”, a comentat Maia Sandu.
Amintim că Asociația Forța Fermierilor a cerut de la Guvern clarificări referitor la motorina oferită de România despre care premierul a spus public că este deja repartizată. Agricultorii susțin că nu au primit combustibilul.