Să vă spun mai întâi iată ce. Am fost acum o lună în Germania. Într-o dimineață am mers cu un prieten german la o cafenea dintr-un cartier frumos al Berlinului. Și acolo am remarcat un lucru curios. Chelnerii scoseseră din local mai multe prăjituri și le-au pus pe o măsuță lângă intrare. La început, am crezut că erau de vânzare. Apoi un chelner mi-a explicat că acestor prăjituri le expiră termenul de valabilitate peste o zi și ele sunt oferite gratis doritorilor. Câțiva oameni, care păreau mai săraci, s-au apropiat imediat și au luat câteva prăjituri. Am luat și eu o bezea. Era excelentă, savuroasă, gustoasă. În mod normal, ar fi trebuit să dau pe ea vreo 3 sau 4 euro. De ce vă povestesc asta? Păi, iată de ce…
Doamna Eugenia Revenco scrie, pe pagina sa de Facebook, că un magazin dintr-un centru raional duce pâinea la depozit de cum îi expiră termenul de valabilitate, apoi, peste vreo 10 zile, pâinea, care între timp se strică, e aruncată la tomberon. De ce această pâine, cu termenul expirat, nu ar putea fi vândută mai ieftin?, se întreabă doamna Revenco. De ce s-o ții undeva ca pe urmă s-o arunci la tomberon? E o întrebare îndreptățită. E posibil s-o vinzi cu reducere sau, de ce nu?, s-o faci cadou cuiva, la fel cum procedează cafeneaua din Berlin cu prăjiturile.
În definitiv, avem încă mulți oameni cu venituri mici și s-ar putea ca unii dintre aceștia să ia pâinea care a expirat azi sau ieri chiar la un preț mai mic. Și mai frumos ar fi dacă această pâine ar fi dăruită. În cel mai rău caz, ar fi niște animale care ar putea s-o mănânce. Nu e mai bine așa decât s-o arunci la tomberon? Se vorbește mult la noi despre solidaritate și generozitate. Și e adevărat, uneori suntem generoși și îi ajutăm pe cei mai sărmani. Dar alteori nu vrem să facem acest effort, din păcate.