VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Un traseu al pâinii: magazin-depozit-tomberon

    Să vă spun mai întâi iată ce. Am fost acum o lună în Germania. Într-o dimineață am mers cu un prieten german la o cafenea dintr-un cartier frumos al Berlinului. Și acolo am  remarcat un lucru curios. Chelnerii scoseseră din local mai multe prăjituri și le-au pus pe o măsuță lângă intrare. La început, am crezut că erau de vânzare. Apoi un chelner mi-a explicat că acestor prăjituri le expiră termenul de valabilitate peste o zi și ele sunt oferite gratis doritorilor. Câțiva oameni, care păreau mai săraci, s-au apropiat imediat și au luat câteva prăjituri. Am luat și eu o bezea. Era excelentă, savuroasă, gustoasă. În mod normal, ar fi trebuit să dau pe ea vreo 3 sau 4 euro. De ce vă povestesc asta? Păi, iată de ce…

   Doamna Eugenia Revenco scrie, pe pagina sa de Facebook, că un magazin dintr-un centru raional duce pâinea la depozit de cum îi expiră termenul de valabilitate, apoi, peste vreo 10 zile, pâinea, care între timp se strică, e aruncată la tomberon. De ce această pâine, cu termenul expirat, nu ar putea fi vândută mai ieftin?, se întreabă doamna Revenco. De ce s-o ții undeva ca pe urmă s-o arunci la tomberon? E o întrebare îndreptățită. E posibil s-o vinzi cu reducere sau, de ce nu?, s-o faci cadou cuiva, la fel cum procedează cafeneaua din Berlin cu prăjiturile.

   În definitiv, avem încă mulți oameni cu venituri mici și s-ar putea ca unii dintre aceștia să ia pâinea care a expirat azi sau ieri chiar la un preț mai mic. Și mai frumos ar fi dacă această pâine ar fi dăruită. În cel mai rău caz, ar fi niște animale care ar putea s-o mănânce. Nu e mai bine așa decât s-o arunci la tomberon? Se vorbește mult la noi despre solidaritate și generozitate. Și e adevărat, uneori suntem generoși și îi ajutăm pe cei mai sărmani. Dar alteori nu vrem să facem acest effort, din păcate.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.