VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un post TV din R. Moldova, amendat cu 27.000 de lei

Postul de televiziune Exclusiv TV a fost amendat cu 27.000 lei pentru insuficiență de programe locale în orele de maximă audiență, iar posturile „ITV” și „Prime” au fost avertizate de Consiliul Audiovizualului.

Potrivit CA, în perioada de monitorizare, 2-8 decembrie 2022, serviciul media audiovizual de televiziune „Exclusiv TV” a difuzat programe locale în proporție mai mică de 8 ore pe zi, iar cota programelor locale difuzate în orele de maximă audiență nu a atins 75%.

Tot în ședința publică de azi, CA a analizat rezultatele monitorizării serviciilor media de televiziune „ITV” și „Prime”, ca urmare a sesizărilor din partea Asociației Obștești ,,Centrul pentru Jurnalism Independent”.

S-a constatat că, în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova” ce a fost difuzată pe 1 decembrie 2022, serviciul media audiovizual de televiziune „Prime” a încălcat prevederile art. 15 alin. (6) din Codul serviciilor media audiovizuale, conform căruia: „(6) În serviciile media audiovizuale liniare se interzice difuzarea programelor audiovizuale susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată”. precum și prevederile art. 13 alin. (13), conform căruia: „Difuzarea în reluare a programelor audiovizuale trebuie să fie însoțită de mențiunea „Reluare” pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepția operelor cinematografice””, precizează CA.

În ce privește postul de televiziune „ITV”, membrii CA au votat pentru aplicarea unei avertizări pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) conform căruia: 2) „Furnizorii de servicii media asigură respectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române şi ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale”.

Prin urmare, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (11) și (12) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, furnizorii de servicii media audiovizuale sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.