VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un nou caz de rujeolă, depistat la un tânăr de 17 ani. Adolescentul nu a fost vaccinat

În Republica Moldova a fost confirmat un nou caz de rujeolă la un tânăr de 17 ani din orașul Ialoveni. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, adolescentul nu a fost vaccinat conform Calendarului național de imunizări, motivul fiind refuzul părinților.

Potrivit sursei citate, boala a început acut la 30 ianuarie, cu febră înaltă, tuse, rinoree, conjunctivită, ulterior, au apărut erupțiile cutanate. Pacientul s-a adresat după asistență medicală, fiind internat pentru tratament.

Adolescentul a contactat cu o persoană venită din România care dezvolta simptome similare. În prezent, au fost stabiliți contracții care se află sub monitorizarea medicului de familie.

Specialiștii în domeniul imunizărilor fac apel către populație de a conștientiza pericolul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare (tusea convulsivă, difteria, oreionul, rubeola, hepatita virală B, tuberculoza, infecția rotavirală, infecția cu pneumococi, infecţia cu Haemophilus influenzae tip b, infecția cu virusul Papiloma uman, etc.), aceasta fiind cea mai eficientă și sigură metodă de prevenire.

În Republica Moldova acoperirea vaccinală, în ultimii ani, are o tendință de scădere. În acest context, părinții sunt îndemnați să revadă vaccinările copiilor conform Calendarului, iar în cazul lipsei vaccinărilor să se adreseze la medicul de familie pentru a obține informații despre importanța imunizărilor și să vaccineze copiii.

Virusul rujeolic continuă să fie un pericol pentru populația Republicii Moldova, afectând persoanele nevaccinate. Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar goala poate fi prevenită prin vaccinare.

De la începutul anului curent, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în țară, primul fiind confirmat la un copil din raionul Orhei. În 2023 au fost notificate trei cazuri de rujeolă, iar pe parcursul anilor 2021 și 2022 nu a fost înregistrat niciun caz.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.