VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Un nou ajutor din partea FMI. Republica Moldova va primi 27 de milioane de dolari

Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda Republicii Moldova circa 27 de milioane de dolari SUA. Anunțul a fost făcut de către FMI, după ce consiliul de directori ai organizației a finalizat a doua evaluare a programului cu o durată de 40 luni susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Potrivit FMI, banii acordați vor fi folosiți pentru suport bugetar iar suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va constitui circa 275 milioane de dolari SUA.

FMI estimează că țara noastră se va confrunta în continuare cu numeroase provocări. „Prognozăm o contractare a economiei cu 1,5 la sută în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5 la sută în 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai R. Moldova. Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins deja. În luna noiembrie, inflația încă era înaltă, atingând nivelul de 31,4 la sută (comparativ cu anul precedent)”, este precizat într-un comunicat de presă al instituției finaniare.

În urma discuțiilor în Consiliul executiv, domnul Kenji Okamura, director adjunct al FMI, a declarat că „invazia Federației Ruse în Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova. Întreruperile în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiuni suplimentare asupra economiei, în timp ce dificultățile cauzate de prețurile înalte la resursele energetice și produsele alimentare duc la înrăutățirea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile. În consecință, perspectivele economice ale Moldovei sunt mai negative decât s-a prognozat la prima evaluare a programului”, a conchis vicedirectorul FMI.

Reprezentanții FMI, susține că în ciuda acestor provocări, autoritățile de la Chișinău rămân ferm angajate în implementarea programului cu FMI, care își propune să sprijine persoanele vulnerabile, fiind realizate cu succes angajamente de program importante în domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de reformarea sectorului întreprinderilor de stat.

Conform prognozei Fondului, în anul 2023 deficitul bugetar va crește până la 6% din PIB, reflectând impactul măsurilor de politici menite să atenueze gravitatea crizei în sectorul energetic și înrăutățirii nivelul de trai.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.