VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un mic stat insular cere despăgubiri de trilioane de dolari pentru ororile sclaviei

Barbados, un mic stat insular din Caraibe, vrea să obțină despăgubiri de aproximativ 5 trilioane de dolari de la țările care au făcut comerț cu sclavi. Prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, a recunoscut că discuțiile legate de felul în care se va face această plată vor fi „dificile și vor lua mult timp”, transmite The Guardian.

„Nu ne așteptăm ca despăgubirile să fie plătite într-un an sau doi sau cinci pentru că extragerea bogăției și pagubele au avut loc timp de secole. Dar cerem să fim văzuți și să fim auziți”, a spus Mottley.

Subiectul a fost abordat la Londra în cadrul unui eveniment unde a participat și Regele Marii Britanii Charles, care a transmis că „a venit timpul să recunoaștem impactul de lungă durată al sclaviei”.

Într-un discurs susținut în iunie 2022 la o reuniune a șefilor de guvern ai statelor din Commonwealth organizată în Rwanda, Regele Regatului Unit a vorbit despre „durerea sa personală pentru suferința atâtor oameni” și cum acesta continuă să își „aprofundeze înțelegerea despre impactul de durată al sclaviei”.

Citând un raport al Brattle Group care a luat în considerare bogăția și PIB-ul țărilor care au luat parte la comerțul cu sclavi din Africa, autoritățile din Barbados susțin că Marea Britanie are datorii de 24 de trilioane de dolari față de 14 țări afectate de comerțul transatlantic cu sclavi. Spania trebuie să plătească despăgubiri de 17,1 trilioane de dolari, Franța 9,2 trilioane și Olanda 4,86 trilioane.

Premierul britanic Rishi Sunak a respins ideea ca Marea Britanie să plătească despăgubiri pentru rolul pe care l-a jucat în comerțul cu sclavi, spunând că „să încercăm să dezlegăm istoria noastră nu este calea cea mai bună de urmat și nu este ceva pe care ne vom concentra energiile”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.