VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un forum al oamenilor de afaceri va fi organizat la Chișinău. Dorin Recean: Experiența Greciei în domeniul reformelor este utilă pentru Moldova

„Experiența Greciei în domeniul reformelor și a stabilității macroeconomice este utilă pentru Republica Moldova”. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul unei întrevederi la Atena cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis.

În cadrul întrevederii oficialii au vorbit despre cooperarea moldo-elenă, dar și extinderea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Republica Elenă.

Discuțiile s-au axat, în principal, pe cooperarea în sectorul energetic și cel al infrastructurii.

„Legăturile economice și comerciale dintre Republica Moldova și Grecia sunt tot mai strânse și ne dorim să le extindem cât mai mult”, a spus premierul Dorin Recean.

Totodată, cei doi oficiali au agreat că, în următoarea perioadă, la Chișinău, va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din cele două țări.

De asemenea, în cadrul întrevederii, în prezența oficialilor, a fost semnat Acordul privind recunoașterea reciprocă și conversia permiselor de conducere dintre Republica Moldova și Grecia. Astfel, actele vor putea fi convertite fără necesitatea susținerii unui test teoretic sau practic, fiind eliminate impedimentele birocratice pentru cetățenii care locuiesc, lucrează sau călătoresc în cele două țări. 

În context, interlocutorii au mai discutat despre posibilitatea de extindere a numărului de curse avia care să unească Atena și Chișinău. 

Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Elenă a evoluat constant în ultimii ani. În 2023, Republica Moldova a achiziționat din Grecia circa 25% din consumul său de gaze naturale. După valoarea capitalului investit, Republica Elenă se află pe locul 24 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

În 2021, o echipă a IGSU a participat la lichidarea incendiilor forestiere din Grecia. Totodată, este în plină pregătire o echipă a IGSU, în număr de 40 de pompieri cu 5 unități de tehnică, pentru misiunea de prepoziționare în Republica Elenă. Prepoziționarea echipei IGSU se va desfășura în perioada 15 iulie – 15 august curent.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.