VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un Centru Comunitar destinat refugiaților și persoanelor vulnerabile, deschis la Ocnița

Un Centru Comunitar destinat refugiaților și persoanelor vulnerabile din Republica Moldova va fi deschis la Ocnița cu sprijinul Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC). Entitatea are menirea de a facilita accesul la servicii sociale și va promova schimburile interculturale în regiunea de Nord a Republicii Moldova.

Centrul Comunitar Nord este al doilea centru comunitar deschis de Consiliul Norvegian pentru Refugiați în Republica Moldova. În ianuarie 2023, cu sprijinul Consiliului Norvegian pentru Refugiați a fost inaugurat Centrul Comunitar Chișinău. Centrul Comunitar Nord este situat pe strada Independentei Nr. 62, orașul Ocnita, și va avea program de luni până vineri de la 9:00 până la 17:00.

În Centrul Comunitar de Nord, Consiliul Norvegian pentru Refugiați va oferi servicii de informare, consiliere și asistență juridică, protecție împotriva violenței și livrarea de truse cu articole nealimentare (seturi pentru iarnă).

Prin intermediul Centrului Comunitar Nord, refugiații și comunitățile gazdă vor putea primi servicii gratuite, accesa informații, primi consiliere juridică, participa la proiecte de coeziune socială, primi truse de igienă de urgență și își vor putea înregistra necesitățile pentru a beneficia de sprijin pe timp de iarnă.

„Strămutarea cauzată de războiul din Ucraina afectează nu numai refugiații, ci și comunitățile care îi găzduiesc. Cele mai fragile economii din regiune, inclusiv Moldova, au fost afectate. Acum este mai greu pentru oameni să acopere nevoile de bază și să acceseze servicii de calitate”, spune directorul de țară NRC Republica Moldova și România, Jacopo Caridi, potrivit IPN.

În februarie 2023, în baza unui sondaj regional efectuat în rândul a 1 471 de refugiați care trăiesc în Polonia, Republica Moldova și România, Consiliul Norvegian pentru Refugiați a constatat că șapte din zece (68%) refugiați nu sunt capabili să-și acopere cheltuielile pentru lucrurile de bază precum hrana, apa, îmbrăcămintea, cazarea și asistența medicală. 

În anul 2022, în Republica Moldova și România, peste 83 000 de persoane nevoiașe au primit asistență grație Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.