VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un avion de luptă american a doborât un presupus balon de spionaj chinezesc

Un avion de luptă militar american a doborât sâmbătă un presupus balon spion chinez în largul coastei Carolinei de Sud, la o săptămână după ce acesta a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american și a declanșat o dezbatere internațională, publică despre presupusul spionaj chinez care a înrăutățit relațiile dintre China și SUA, potrivit Reuters.

Președintele Joe Biden a declarat că a emis miercuri un ordin de a doborî balonul, dar Pentagonul a recomandat ca acesta să fie doborât deasupra apei pentru a proteja civilii de resturile care se prăbușesc pe Pământ de la mii de metri.

„L-au dat jos cu succes și vreau să-i felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o”, a spus Biden.

China a condamnat ferm atacul militar asupra balonului despre care spune că a fost folosit în scopuri meteorologice și alte scopuri științifice și că s-ar fi rătăcit în spațiul aerian american „complet accidental” – afirmații respinse categoric de oficialii americani.

Balonul a intrat în spațiul aerian american prin Alaska pe 28 ianuarie, înainte de a se muta în spațiul aerian canadian pe 30 ianuarie. Apoi a reintrat în spațiul aerian american pe 31 ianuarie, a declarat un oficial american. Odată ce a traversat spațiul SUA, nu s-a mai întors în ape deschise, ceea ce a făcut dificilă doborârea.

Suspectul balon de spionaj l-a determinat pe secretarul de stat Antony Blinken să amâne o vizită în China în această săptămână, care trebuia să aibă loc vineri.

Amânarea călătoriei lui Blinken, care fusese convenită în noiembrie de Biden și președintele chinez Xi Jinping, a fost o lovitură pentru cei care au văzut-o ca pe o oportunitate întârziată de a stabiliza o relație din ce în ce mai instabilă între cele două țări.

China este dornică de o relație stabilă cu SUA, astfel încât să se poată concentra asupra economiei sale, bătută de politica zero-COVID, abandonată acum și neglijată de investitorii străini alarmați de ceea ce ei văd ca o revenire a intervenției statului pe piață.

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.