VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE va transfera 135 de milioane de euro R. Moldova și Ucrainei, bani planificați inițial pentru Rusia și Belarus

Comisia Europeană anunță că a decis să transfere R. Moldova și Ucrainei 135 de milioane de euro în cadrul Instrumentului de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, bani planificați inițial pentru Rusia și Belarus.

Fondurile erau planificate inițial pentru Rusia și Belarus în cadrul programului Interreg NEXT, pentru perioada 2021-2027.

În urma agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia și aliatul său Belarus în cadrul programelor Interreg. Prin urmare, Comisia a redistribuit 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Moldova, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

„Decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor fi alocate acum către programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE cu partenerii ucraineni și moldoveni”, a declarat Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

Potrivit Comisiei Europene, această finanțare va sprijini programele Solidarity Lanes („Căi de solidaritate”), și dezvoltarea legăturilor transfrontaliere de transport, servicii medicale, proiecte din domeniul educație și cercetare, scheme de incluziune socială, precum și consolidarea capacităților instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești. 

Pentru perioada 2021 – 2027, finanțarea Politicii Europene de Vecinătate are loc prin Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională (NDICI), adoptat în iunie 2021, care presupune alocarea sumei de 79,5 mld. Euro relațiilor de cooperare ale UE cu state terțe. Din cele circa 60 mld. dedicate programelor geografice, aproape 20 mld. Euro sunt destinate programelor derulate în Vecinătate. Partenerii din Vecinătate, printre care și R. Moldova, pot beneficia de fonduri în cadrul programelor tematice (drepturile omului, organizațiile societății civile, pace, stabilitate, prevenirea conflictelor, provocări globale) sau din dimensiunea de reacție rapidă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.