Comisia Europeană anunță că a decis să transfere R. Moldova și Ucrainei 135 de milioane de euro în cadrul Instrumentului de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, bani planificați inițial pentru Rusia și Belarus.
Fondurile erau planificate inițial pentru Rusia și Belarus în cadrul programului Interreg NEXT, pentru perioada 2021-2027.
În urma agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia și aliatul său Belarus în cadrul programelor Interreg. Prin urmare, Comisia a redistribuit 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Moldova, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
„Decizia de a anula cooperarea preconizată inițial cu Rusia și Belarus prin programele noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor fi alocate acum către programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE cu partenerii ucraineni și moldoveni”, a declarat Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.
Potrivit Comisiei Europene, această finanțare va sprijini programele Solidarity Lanes („Căi de solidaritate”), și dezvoltarea legăturilor transfrontaliere de transport, servicii medicale, proiecte din domeniul educație și cercetare, scheme de incluziune socială, precum și consolidarea capacităților instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești.
Pentru perioada 2021 – 2027, finanțarea Politicii Europene de Vecinătate are loc prin Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională (NDICI), adoptat în iunie 2021, care presupune alocarea sumei de 79,5 mld. Euro relațiilor de cooperare ale UE cu state terțe. Din cele circa 60 mld. dedicate programelor geografice, aproape 20 mld. Euro sunt destinate programelor derulate în Vecinătate. Partenerii din Vecinătate, printre care și R. Moldova, pot beneficia de fonduri în cadrul programelor tematice (drepturile omului, organizațiile societății civile, pace, stabilitate, prevenirea conflictelor, provocări globale) sau din dimensiunea de reacție rapidă.