VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE, tot mai aproape de a taxa profiturile generate de activele rusești blocate în spațiul comunitar

Uniunea Europeană avansează planurile de aplicare a unei taxe asupra profiturilor generate de activele rusești blocate prin sancțiunile impuse de Occident ca reacție la invazia în Ucraina. Potrivit Bloomberg, miniștrii de Externe din statele UE au susținut, în principiu, impunerea taxei speciale asupra profiturilor generate de activele ruse, iar subiectul va fi pe agenda ambasadorilor peste câteva zile.

În schimb, activele ruse care sunt blocate nu vor putea fi confiscate, cel puțin deocamdată. Aliații Ucrainei sunt de acord că Rusia trebuie să suporte costurile daunelor provocate prin invazia militară. Uniunea Europeană, Grupul G7 și Australia au blocat, prin sancțiuni, active ale Băncii centrale din Rusia în valoare de 283 de miliarde de dolari. Mai mult de 65% din aceste active sunt imobilizate în spațiul UE, cele mai multe fiind gestionate de grupul Euroclear, care a generat profituri de trei miliarde de euro în 2023.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a confirmat că s-au înregistrat progrese subliniind că negocierile continuă. Mai multe țări, inclusiv Germania, se opun confiscării activelor ruse, invocând rațiuni juridice.

Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni. Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internațional și unele state membre UE sunt reticente privind utilizarea în vreun fel a activelor ruse.

Oficiali de la Kremlin au avertizat că Moscova va avea ”o reacție exemplară” la planurile Occidentului de blocare a activelor ruse. Conform unor surse citate de agenția RIA Novosti și de site-ul german T-online.de, Rusia pregătește blocarea unor active occidentale în valoare de 288 de miliarde de dolari.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.