VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE taie importul de cărbune rusesc

A intrat în vigoare embargoul european asupra cărbunelui rusesc, la 4 luni după adoptarea sa, în cadrul celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, relatează AFP.

Este vorba despre prima sancţiune a UE care a lovit sectorul energetic rusesc. Interdicția a fost decisă de liderii europeni după masacrul de la Bucea, din Ucraina.

UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia, pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an. Anumite ţări, precum Germania şi Polonia, care îl utilizau în producţia de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc.

Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi – SUA (circa 17,5% din importurile UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia. Germania a început să extragă din nou cărbune din minele sale, deoarece în jur de 40% din energia consumată este produsă cu acest tip de combustibil.

Între timp, deoarece în prezent forțele ruse ocupă o bună parte din teritoriile din Donbas, autoritățile de la Kiev au cerut cărbune de la alte țări. Australia a livrat Ucrainei 39 de vagoane, iar donațiile de cărbuni autralieni vor continua. Anul trecut, o tonă de cărbuni costa până la 70 de euro, iar acum prețul e mai mare de 350 de euro.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.