A intrat în vigoare embargoul european asupra cărbunelui rusesc, la 4 luni după adoptarea sa, în cadrul celui de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privinţa aprovizionării sale energetice, relatează AFP.
Este vorba despre prima sancţiune a UE care a lovit sectorul energetic rusesc. Interdicția a fost decisă de liderii europeni după masacrul de la Bucea, din Ucraina.
UE importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia, pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an. Anumite ţări, precum Germania şi Polonia, care îl utilizau în producţia de electricitate, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc.
Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte părţi – SUA (circa 17,5% din importurile UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia. Germania a început să extragă din nou cărbune din minele sale, deoarece în jur de 40% din energia consumată este produsă cu acest tip de combustibil.
Între timp, deoarece în prezent forțele ruse ocupă o bună parte din teritoriile din Donbas, autoritățile de la Kiev au cerut cărbune de la alte țări. Australia a livrat Ucrainei 39 de vagoane, iar donațiile de cărbuni autralieni vor continua. Anul trecut, o tonă de cărbuni costa până la 70 de euro, iar acum prețul e mai mare de 350 de euro.