VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE a economisit 30 de miliarde de euro în această vară, după ce 12% din energia electrică produsă a venit de la panourile fotovoltaice

12% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană în această vară a fost dată de panouri fotovoltaice, un nivel record, notează agenția de presă AFP. Analiștii spun că astfel s-au salvat aproape 30 de miliarde de euro.

În perioada mai – august, producţia de energie fotovoltaică a atins 99,4 Terawaţi oră (TWh), cu un sfert mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

18 dintre statele membre au înregistrat în vară o producţie de energie fotovoltaică record, în special Ţările de Jos, cu o pondere de 23% din producţia de electricitate, Germania – 19% şi Spania – 17%.

În România, capacitatea de producție fotovoltaică a țării este de 7,6% din total, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Europa vrea accelerarea tranziției către energia regenerabilă, cea mai la îndemână fiind panourile solare, care pot fi instalate pe acoperișul caselor sau pe clădirile de birouri. Dar și parcuri de fotovoltaice pe câmpuri, subiect care ridică anumite probleme.

Valeriu Bining, specialist, într-o intervenție în podcastul Europa FM Eu și Energia:

„În toată lumea se discută hrană versus energie, de pe același teren ai putea să produci prin pășunat sau prin agricultură sau ai putea să produci prin panouri fotovoltaice. Ultima modă acum este așa-numitul agrovoltaics, instalezi panouri fotovoltaice dar fie pășunezi printre ele fie cultivi anumite plante care se simt mult mai bine dacă nu sunt perfect în bătaia soarelui.”

Potrivit analizei citate de AFP, fără energia produsă de panourile fotovoltaice, Uniunea Europeană ar fi trebuit să achiziţioneze 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în plus, cu un cost de aproape 30 miliarde de euro.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.