VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, ce include livrarea a 30 de avioane F-16

Ucraina şi Belgia au semnat marţi la Bruxelles un acord de securitate bilateral pe zece ani, ce include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16. Acordul a fost semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de premierul belgian Alexander De Croo.

„Documentul include cel puţin 977 milioane de euro în ajutor militar belgian pentru Ucraina în acest an, precum şi angajamentul Belgiei de a furniza sprijin pe parcursul celor zece ani ai acordului”, a scris Zelenski într-o postare pe platforma de socializare X, citat de Agerpres.

Acordul de securitate menționează „pentru prima dată” că numărul de avioane F-16 pe care le va primi Ucraina va fi de 30, primele urmând să sosească în acest an, a precizat Zelenski.

Anterior, ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib, anunța că „vom semna imediat un acord care angajează Belgia să livreze 30 de F-16 până în 2028” pentru a susține Ucraina în războiul cu Rusia.

„Sperăm să existe o livrare care să înceapă la sfârşitul acestui an”, a declarat demnitarul belgian.

Belgia participă la o coaliție alături de alte state europene, precum Olanda şi Danemarca, pentru a trimite avioane F-16 Ucrainei şi, într-o primă etapă, a forma piloți ucraineni pentru aceste aparate de zbor.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării belgian a explicat că livrarea avioanelor depinde de doi parametri: sosirea – încă aşteptată – a avioanelor de luptă F-35 pentru a înlocui flota de F-16, şi a pieselor de schimb necesare pentru a repune în stare operațională avioanele F-16 belgiene imobilizate acum la sol pentru mentenanță.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.