VOCEA CARE NE UNEȘTE

Ucraina este pregătită să înceapă exportul de cereale prin două porturi de la Marea Neagră

Ucraina este pregătită să înceapă exportul de cereale prin două porturi de la Marea Neagră, în conformitate cu acordul negociat de Națiunile Unite, și că așteaptă doar un semnal din partea partenerilor săi internaționali pentru a începe primul transport. Odată cu începerea exporturilor, prețul cerealelor ar putea scădea.

17 nave încărcate cu cereale stau blocate de cinci luni în porturi, iar vineri a început încărcarea unei alte nave la Cernomorsk, a anunțat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov.

Pentru a atenua o criză alimentară internațională, agravată de invazia Rusiei în Ucraina, cele două țări - care sunt și furnizoare importante de grâu la nivel mondial - au semnat la Istabul un acord care să permită o trecere sigură pentru transporturile de cereale în și din porturile Odesa, Cernomorsk și Pivdennyi, blocate de Rusia de la începutul invaziei sale.

De cealaltă parte, Moscova acuză Ucraina că blochează transporturile prin minarea apelor portuare. Primele nave turcești care vor asigura transportul de cereale din Ucraina, au intrat în Marea Neagră, la sfârșitul săptămânii trecute. Acordul semnat la Istanbul prevede transportarea a 25 de milioane de tone de cereale ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Articole similare

spot_img

cele mai populare