VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina a trimis unități de forțe speciale în Siria pentru a ataca rușii

Ucraina a desfășurat forțe speciale în Siria pentru a lupta împotriva mercenarilor ruși de acolo, relatează Kyiv Post.

Militarii ucraineni îi susțin pe rebelii sirieni în lupta împotriva regimului Assad în sud-vestul țării, potrivit publicației. Ucraina se luptă și cu mercenarii Wagner în Sudan. Ucraina a desfășurat militari din forțe speciale în Siria pentru a combate luptătorii ruși de acolo.

Forțele speciale ucrainene luptă cot la cot cu rebelii sirieni împotriva mercenarilor ruși și a trupelor regimului președintelui sirian Bashar Assad, a informat presa, care a obținut un videoclip de la surse din cadrul Direcției Generale de Informații din Ucraina.

Potrivit publicației, videoclipul, datat martie 2024, arată forțe speciale ucrainene care atacă puncte de control rusești, fortărețe, patrule, precum și convoaie cu echipamente militare în sud-vestul Siriei. Soldații ucraineni au folosit grenade propulsate, rachete, mortiere „Tarab” improvizate și ceea ce părea a fi dispozitive explozive improvizate controlate prin radio. O sursă anonimă a serviciilor secrete ucrainene a declarat pentru presă că încă de la începutul anului, trupele Kievului i-au sprijinit pe rebelii sirieni în efectuarea de atacuri multiple asupra instalațiilor militare rusești.

Direcția de informații din Ucraina nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Business Insider. Rusia este implicată în războiul civil din Siria din 2015, când a lansat o intervenție militară la cererea președintelui țării, care a cerut sprijin împotriva opoziției și a Statului Islamic.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2018, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că bombardamentele aeriene efectuate de aviația rusă au ucis peste 7.700 de civili, un sfert dintre ei copii, precum și 4.749 de luptători din opoziție și 4.893 de membri ai ISIS, scrie digi24.ro. Cu toate acestea, prezența militară a Ucrainei în Siria nu a fost raportată oficial până acum. Potrivit lui Alexander Libman, profesor specializat în politica rusă și est-europeană la Universitatea Liberă din Berlin, prezența uncrainenilor în Siria ar fi „profund” surprinzătoare, deoarece Ucraina se confruntă cu probleme „mari” în ceea ce privește asigurarea numărului de militari pe frontul de acasă .

„Trimiterea oricăror trupe în afara țării ar fi într-adevăr destul de ciudat”, a spus el pentru BI. Chiar și așa, nu este prima dată când forțele speciale ucrainene sunt văzute că luptă în afara Ucrainei. Astfel de unități au fost văzute interogând mercenari Wagner capturați în Sudan, într-un videoclip nedatat, distribuit de Kyiv Post în februarie.

Serghei Sukhankin, un membru senior al Fundației Jamestown, a declarat la acea vreme pentru BI că operațiunea ar fi putut face parte dintr-un fel de „acord tacit” între aliații occidentali și Ucraina, pentru a lupta împotriva mercenarilor ruși în Africa, în schimbul unui anumit sprijin militar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.