VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina a primit sisteme de apărare antiaeriană din partea SUA, Spania și Norvegia

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea SUA, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamentele masive ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene, informează AFP.

„Sistemele de apărare aeriană NASAMS şi Aspide au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări considerabil armata ucraineană şi vor face cerul nostru mai sigur”, a anunţat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

„Vom continua să doborâm duşmanii care ne atacă. Mulţumim partenerilor noştri: Norvegia, Spania şi SUA”, a adăugat el.

Dezvoltate și produse de Raytheon Missiles & Defense și Kongsberg Defence & Aerospace din Norvegia, sistemele NASAMS sunt compuse din radare Sentinel, rachete aer-aer cu rază medie avansată și un centru mobil de coordonare a sistemului. Acestea au o rază mai scurtă de acțiune (20-50 Km, funcție de variantă) decât bateriile sovietice S-300, dar sunt mai eficiente împotriva rachetelor ghidate (inclusiv a dronelor) și a aeronavelor de atac la sol care zboară la altitudine joasă. De asemenea, și sistemele Aspide produse în Italia au capacitate sol – aer și aer – aer. În ultimele săptămâni, și Germania a furnizat sisteme antiaeriene Iris-T Ucrainei, în urma solicitării oficialilor de la Kiev.

Ucraina cere de mai multe săptămâni aliaţilor săi livrări de sisteme moderne şi de apărare antiaeriană, în condiţiile în care Moscova şi-a înmulţit loviturile asupra infrastructurilor ucrainene de electricitate şi de apă, provocând tăieri masive de curent odată cu apropierea iernii.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.