VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Turcia se îndreaptă spre turul doi, după numărarea a 99% din voturi. Erdogan, la doar o jumătate de procent de un nou mandat

Recep Erdogan este la doar o jumătate de procent de un nou mandat de președinte. Potrivit agenției de stat Anadolu, după numărarea a peste 99% din voturi, Erdogan are 49,36%, în timp ce adversarul său, Kilicdaroglu, s-a apropiat la o diferență de patru procente, cu aproape 45% din voturi. Actualul președinte turc va merge pentru prima dată în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Turcii au mers duminică, 14 mai la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Niciunul din principalii doi rivali, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția oficială Anadolu.

Astfel, electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi care se va desfășura pe 28 mai.

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore.

Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de 20 de ani. Deși abia în 2014 a devenit președinte, anterior a fost prim-ministru, funcție pe care tot el a desființat-o printr-o controversată reformă constituțională, în 2017. De atunci, influența și puterea sa au crescut, iar regimul său dă tot mai multe semne de autoritarism – a limitat libertatea presei, și-a urmărit și chiar închis oponenții politici, iar în planul relațiilor internaționale, a dus o politică considerată labilă de aliații occidentali, preferând să se apropie de președintele Rusiei, Vladimir Putin. 

În ciuda acestor aspecte, Erdoğan a reușit totuși să câștige de mai multe ori alegerile, dar problemele economice din ultima perioadă și modul în care a acționat după cutremurele care au lovit Turcia în februarie i-au redus din popularitate.

Kemal Kilicdaroglu, a fost funcționar public și lider al Partidului Popular Republican (CHP). În ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei opoziții, prin gruparea a șase partide, care au dorit îndepărtarea lui Erdoğan. Retorica și viziunea lui Kilicdaroglu sunt mai apropiate de valorile europene, fiind un susținător al unui stat laic, care respectă libertatea și toleranța religioasă.

Analiștii consideră că victoria lui Kemal Kilicdaroglu ar readuce șansele Turciei de a reveni la un regim cu adevărat democratic. Se așteaptă ca acesta să își consolideze relațiile cu Occidentul și să păstreze chiar relațiile bune cu Putin.

Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat la final de aprilie că, dacă va fi ales președinte,„ principalul său obiectiv va fi să facă din Turcia un membru al Uniunii Europene”.

Alegerea viitorului președinte al Turciei este una dintre cele mai importante decizii politice din istoria de 100 de ani a țării și va avea impact departe de granițele Turciei, potrivit Reuters.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.