VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tudor Ulianovschi: Chișinăul poate prelua aspecte importante din experiența României în negocierile de aderare la UE

România a fost întotdeauna deschisă pentru R. Moldova, indiferent de culoarea politică a guvernării de la Chișinău, iar experiența României este extrem de importantă pentru procesul de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei.

„Indiferent de culoarea politică a guvernării de la Chișinău, Bucureștiul tot timpul a avut o relație deschisă, deoarece se conștientiza faptul că nu este o susținere a unei persoane sau a unui partid, e susținerea întregii societăți, a întregii națiuni românești. În acest sens, în special în perspectiva lansării negocierilor cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, exemplul și experiența României este extrem de importantă pentru R. Moldova, în primul rând pentru a evita anumite greșeli, dar în același timp de a beneficia de experiența României din perspectiva faptului că negociatorul-șef al României pentru aderarea la UE, dnul profesor Vasile  Pușcaș, care a fost, de fapt, un diplomat de carieră, o somitate mare în domeniu, a reușit să obțină în premieră pentru România peste 38 de excepții în sensul perioadelor de tranziție pentru implementarea politicilor europene în România ținând cont de specificul intern de dezvoltare al industriilor, al agricultorilor, al fermierilor, în România,  la acea etapă de aderare. Anume această abordare trebuie să fie aplicată și de către actualii negociatori din partea R. Moldova, or, eu am dubii la acest subiect din perspectiva experienței acestora la capitolul negocieri. Totuși, să fim sinceri, în România, de la Nicolae Titulescu încoace, toți miniștrii de Externe au fost diplomați de carieră”, a declarat Tudor Ulianovschi.

În acest context, fostul ministru de Externe susține că doar cooperarea pe linii de înfrățire cu comunele de peste Prut care au beneficiat de proiecte europene, poate ajuta cu adevărat la dezvoltarea localităților din R. Moldova.

„Consider că pentru R. Moldova este extrem de important, în primul rând, să conștientizăm că, în ziua de astăzi nu sunt profesioniști în sistem care ar face față un negocieri sectoriale. Relația dintre R. Moldova și România este foarte bună, însă, putem face și mai mult la capitolul interconexiune transfrontalieră nu doar rutieră, infrastructura drumurilor, a căilor ferate, dar și cooperarea mult mai activă între primării, între raioane, deoarece anume aici constă problema de depopulare a țării. Doar cooperarea pe linii de înfrățire cu comune din România care au beneficiat de proiecte europene și știu cum, nu trebuie să reinventăm roata, să consolidăm această relație, să valorificăm financiar expertiză și să dezvoltăm satele din R. Moldova”, a mai adăugat Ulianovschi.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.