VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Trump va putea candidata la prezidențiale în Colorado, deși judecătoria locală recunoaște că politicianul s-a implicat în asediul Capitoliului din 2021

O judecătoare din Colorado i-a permis lui Donald Trump să rămână pe buletinul de vot la alegerile din stat de anul viitor, deși a constatat că politicianul „s-a angajat în insurecţie”, declanşând atacul susţinătorilor săi din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Hotărârea judecătoarei Sarah Wallace, care este aproape sigur că va fi atacată, respinge cererea unui grup de alegători din Colorado de a-l descalifica pe Donald Trump în temeiul unui amendament la Constituţia Statelor Unite, rar folosit, care interzice oficialilor care s-au implicat în „insurecţie” să ocupe funcţii federale, relatează News.ro citând agenția Reuters.

Judecătoarea a constatat că, în calitate de preşedinte, Donald Trump nu era „un ofiţer al Statelor Unite” care ar putea fi descalificat în temeiul amendamentului.

Un purtător de cuvânt al lui Trump a declarat vineri că decizia este „un alt cui în sicriul provocărilor electorale neamericane”.

„Alegătorul american are dreptul constituţional de a vota pentru candidatul ales de el, iar preşedintele Donald J. Trump conduce cu un număr masiv”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Steven Cheung, într-un comunicat.

Cu toate acestea, judecătoarea a concluzionat că „purtarea şi declarațiile lui Trump au fost cauza faptică şi un factor care a contribuit în mod substanţial” la atacul asupra Capitoliului. Ea a constatat că Trump „s-a angajat într-o insurecţie pe 6 ianuarie 2021, prin incitare”.

Cazul Colorado, care a fost adus în instanţă de un grup de alegători ajutaţi de organizaţia de supraveghere Citizens for Responsibility and Ethics din Washington, a fost primul care a mers la judecată şi a fost privit ca un caz de testare pentru efortul mai larg de descalificare.

Avocaţii alegătorilor au susţinut că Trump s-a implicat într-o insurecţie răspândind afirmaţii false de fraudă pe scară largă în alegeri, după înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale din 2020, convocând susţinătorii la un miting la Washington şi apoi îndemnându-i să mărşăluiască către Capitoliul SUA, unde se întrunise Congresul pentru a certifica rezultatele alegerilor.

Pe de altă parte, avocaţii lui Trump au susţinut că fostul preşedinte nu a avut nicio relaţie cu grupările extremiste de extremă dreaptă care au jucat un rol major în atac şi că remarcile sale înainte de revoltă au fost protejate de dreptul său la libertatea de exprimare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.