VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Trei persoane, inclusiv o copilă de 2 ani au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

O femeie de 45 de ani, dar și o minoră de 2 ani s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. Cazul a avut loc în seara zilei de 19 octombrie în orașul Bălți. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), un caz similar a avut loc în aceeași zi în localitatea Negureni.

Potrivit IGSU, cazul de la bălți a fost înregistrat la ora 21:13. Medicii sosiți la fața locului au acordat pacienților îngrijirile necesare, iar ulterior persoanele au fost transportate la spital. La moment starea acestora este satisfăcătoare.

Tot în seara zilei de 19 octombrie la ora 23:00 în localitatea Negureni, raionul Telenești a fost înregistrat un alt caz de intoxicație. O femeie în vârstă de 65 de ani a avut de suferit în urma exploatării sobei din propria locuință.

Medicii de pe ambulanță sosiți la fața locului au stabilit că femeia s-ar fi intoxicat cu produsele arderii emanate de la sobă. Medicii i-au acordat femeii îngrijiri necesare la domiciliu.

IGSU precizează că în ambele cazuri incendii în locuințe nu s-au produs, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, IGSU vine cu recomandări pentru cetățeni în vederea prevenirii incendiilor și a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon în urma exploatării sobelor din locuințe și a surselor de încălzit.

Pompierii îndeamnă oamenii să verifice minuțios sobele înainte de începerea sezonului rece și să le curețe pentru a fi în perfectă stare de funcționare. Totodată, specialiștii recomandă persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea.

Mai mult, salvatorii avertizează oamenii să nu așeze în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile, iar pardoseala de jos să fie protejată prin instalarea unei table metalice. De asemenea, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.

Potrivit IGSU în perioada rece a anului 2022-2023 în sectorul locativ au avut loc 461 de incendii în care și-au pierdut viața 73 de persoane, inclusiv 2 copii. Astfel, din cauza construcției greșită, dar și a unor defecte ale sobelor și canalelor de evacuare a fumului au fost înregistrate 59 cazuri de incendiu, iar din cauza nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor și canalelor de evacuare a fumului au fost raportate 140 cazuri de incendiu

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.