VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma CSI

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care se referă la denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma CSI.

Astfel, va fi denunțat Acordul cu privire  la principiile asigurării Forţelor Armate ale statelor membre ale Comunităţii cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activităţii de producţie a întreprinderilor de reparaţii şi lucrărilor de cercetări ştiinţifice şi experimentale de construcţie, semnat la Minsk la 14 februarie 1992. Potrivit Ministerului Apărării, menținerea calității de stat membru la Acordul prezentat nu este validă. Asta pentru că, în 1994, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care se stipulează că țara noastră, în cadrul CSI, se orientează în mod prioritar la colaborarea economică şi exclude interacţiunea în domeniile politico-militare, pentru că sunt în contradicție cu principiile suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Totodată, va fi denunțat Acordul  privind colaborarea în domeniul migrației forței de muncă și protecției sociale a lucrătorilor migranți, semnat la Moscova la 15 aprilie 1994. Motivul de bază pentru denunțarea documentului este faptul că Republica Moldova nu aplică în practică documentul, iar problemele ce apar sunt soluționate prin consultări bilaterale cu statele respective. În plus, aplicarea Acordului este în contradicție cu rezervele înaintate de Republica Moldova la Strategia de dezvoltare economică a CSI (semnată la Chișinău, la 14 noiembrie 2008), potrivit căreia, țara noastră declară că va participa la implementarea Strategiei pentru perioada până în 2020, cu excepția prevederilor care stipulează obligativitatea armonizării și unificării legislației naționale precum și crearea unui spațiu informațional și umanitar unic în cadrul CSI, datorită faptului că aceste măsuri sunt contrare obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova.

Potrivit procedurii legislative, denunțarea acordurilor va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.