VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Trei funcționari din cadrul ANSA, reținuți de CNA fiind bănuiți de corupție la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare

Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă.

Potrivit actului de sesizare, în perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.

Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.

În urma percheziţiilor operate în această dimineaţă, trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei. 

Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Menționăm că, legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice. 

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.