VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Traficanții europeni își reorientează schemele către subvențiile UE. Laura Corduța Kövesi: Vom riposta dur

Procurorul șef al Parchetului Uniunii Europene, fostul șef al DNA-ului de la București, Laura Codruța Kövesi, anunță riposte dure împotriva rețelelor criminale din UE, capilor mafiilor și traficanților de droguri. La doi ani de când şi-a început activitatea ca prim-procuror al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi constată o „reorientare a mafiei, care îşi îndreaptă privirea către subvenţiile UE şi frauda cu TVA”.

„Să nu dormiţi bine” – acesta este mesajul procurorului-şef al Europei pe care îl transmite organizaţiilor criminale care vizează din ce în ce mai mult UE şi banii săi. În cadrul unui interviu pentru Politico, oficialul a declarat că se pregătește să riposteze dur și încearcă să obţină şi fonduri suplimentare pentru a face faţă escrocilor.
Kövesi susține traficul cu droguri continuă să fie extrem de profitabile și să aducă pierderi enorme bugetului UE. „Europa pierde peste 50 de miliarde de euro pe an numai cu acest tip de infracţionalitate”, a declarat Kövesi.
Totodată, Kövesi, care conduce o echipă de 135 de procurori ce se ocupă de investigaţii transfrontaliere masive deschise pentru infracţiuni legate de bugetul UE, a reluat un avertisment recent al Europol, agenţia de aplicare a legii din UE, privind ”negarea la nivel continental a nivelului real al fraudei financiare şi a ceea ce înseamnă aceasta pentru securitatea noastră”.

Una dintre principalele ţinte este mecanismul de redresare şi de rezilienţă, înfiinţat în urma pandemiei de Covid pentru a distribui sume uriaşe de bani destinaţi să ajute ţările să se pună pe picioare. Sute de astfel de cazuri sunt în prezent investigate de Parchetul condus de Kövesi.

„Ori de câte ori există crimă organizată, cum ar fi o piaţă mare pentru cumpărare de droguri, există o corupţie generalizată şi nu există ţară curată din acest punct de vedere”, a declarat Kövesi.

În timp ce EPPO încearcă să combată corupţia, există o altă agenţie a UE cu atribuţii similare – agenţia antifraudă OLAF. Şi, în timp ce OLAF nu indică în ce măsură recomandările sale financiare au dus la recuperarea banilor UE, EPPO susţine că a contribuit la recuperarea a miliarde de euro. „Noi putem schimba jocurile”, a declarat Kövesi, precizând totodată că EPPO şi OLAF cooperează bine.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.