VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tot mai mulţi moldoveni aleg să îşi păstreze economiile în bănci

În luna mai 2024, depozitele noi atrase la termen au constituit 2 681,8 milioane lei, majorându-se cu 2,4 la sută față de luna aprilie 2024.

Potrivit unui comunicat remis de Banca Națională, depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 62,5 la sută și au însumat 1 676,9 milioane lei, în creștere cu 4,4 la sută față de luna precedentă. Depozitele atrase în valută au totalizat 1 004,9 milioane lei, fiind în descreștere cu 0,8 la sută față de luna precedentă.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a majorat cu 0,09 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 3,32 la sută. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a diminuat cu 0,12 puncte procentuale, constituind 1,44 la sută.

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere în totalul depozitelor la termen le-a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni (37,6 la sută) și depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani (26,2 la sută).

Depozitele persoanelor fizice au constituit în luna de referință 2 078,8 milioane lei, în creștere cu 13,8 la sută comparativ cu luna precedentă. Cele mai solicitate au fost depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni, cu o pondere de 42,0 la sută în totalul depozitelor persoanelor fizice.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.