VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mark Rutte va fi următorul șef al NATO

Mark Rutte va fi următorul secretar general al NATO, după ce toți cei 32 de membri ai alianței au convenit că prim-ministrul olandez îi va succeda lui Jens Stoltenberg. Ungaria și Slovacia au anunțat marți că nu se mai opun numirii lui Mark Rutte la șefia NATO.

România și-a confirmat sprijinul pentru Rutte joi, când Klaus Iohannis și-a retras candidatura pentru funcția de conducere. În cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Iohannis a spus că a anunțat NATO cu privire la retragerea candidaturii sale, potrivit Politico. 

Mark Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment critic. Noua lui slujbă va începe pe 2 octombrie, cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile din SUA, care vor modela soarta alianței militare care a servit drept cea mai de succes descurajare a Europei de Est pentru Rusia, potrivit digi24.ro.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, actualul candidat republican pentru aceeași funcție, a spus că nu va scoate SUA din NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina dacă va fi reales. Confirmarea lui Rutte în funcție înseamnă, de asemenea, că problema succesiunii este clarificată înainte de iulie, când liderii NATO se îndreaptă la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Alegerea lui Rutte pentru funcția de top în NATO a fost o călătorie lungă. El a făcut campanie pentru această funcție din noiembrie anul trecut. Rutte a fost criticat pentru că nu a fost suficient de activ în a solicita sprijin din partea țărilor din Europa de Est, și a pus la îndoială sprijinul anterior din 2014 pentru proiectul conductei Nord Stream 2 al Rusiei.

De asemenea, Rutte nu a reușit în mod continuu să aducă cheltuielile olandeze pentru apărare la ținta NATO de 2% din PIB în timpul mandatului său de premier de 14 ani al celei de-a cincea economie a UE. Olanda va îndeplini această țintă în acest an, potrivit ultimelor cifre ale NATO. 

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat candidatura într-o etapă târzie, în martie, când două treimi din toți aliații NATO erau deja de partea lui Rutte. Pe parcursul cursei sale de trei luni, Iohannis a primit un singur vot dintre cei 32 de aliați – cel al premierului ungar Viktor Orbán, care și-a folosit rezistența pentru a se asigura de renunțarea Ungariei la sarcinile și finanțarea NATO din Ucraina. Selectarea lui Rutte vine după un proces lung care a extins mandatul lui Stoltenberg de patru ori.

În 2017, aliații au optat pentru prelungirea mandatului secretarului general până la sfârșitul lunii septembrie 2020. În 2019, au mutat data în septembrie 2022. Invazia Rusiei în Ucraina a determinat o nouă prelungire, care trebuia să dureze până în septembrie 2023. În iulie 2023, aliații NATO au convenit să prelungească mandatul lui Stoltenberg ca secretar general cu încă un an.

„Sunt foarte încrezător că alianța va găsi un succesor bun”, a declarat Stoltenberg pentru politico săptămâna trecută.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.