VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Topul celor mai bune universități din România și din R. Moldova în anul 2023

Universitățile din România și cele din Republica Moldova au fost incluse în clasamentul internațional „Ranking Web of Universities”, publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2024, care analizează peste 31.000 de instituții la nivel global.

Conform raportului Webometrics, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova ocupă poziția 3.657 la nivel mondial şi prima poziție la nivel național, fiind urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei, poziția 4.083, și Universitatea de Stat din Moldova, care s-a clasat pe locul 4.312 mondial.

În acest top, din România pe prima poziție se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care se află în top la nivel național, dar pe locul 804 la nivel mondial, urmată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, locul 1020, și Academia de Studii Economice din București, clasată pe poziția 1096, informează Infoprut.ro.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

Indicatorii luaţi în calcul de ratingul Web of Universities (Webometrics): 50 % – vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al universităţii le primeşte de la terţe părţi; 10 % – transparența – numărul total de citări (vezi mai multe detalii aici); 40 % – excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10 % cele mai citate într-un anumit domeniu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.