VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Timp de o săptămână, în R. Moldova s-au înregistrat peste 14 mii de cazuri de viroze

Săptămâna trecută, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 424 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Cele mai multe cazuri - 6432 (44,6%) au fost înregistrate în municipiul Chișinău, comunică Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). 

Totodată, responsabilii comunică că morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate înaltă, atestându-se o descreștere cu 12,9 % în comparație cu săptămâna precedentă și a constituit 553,9 cazuri la 100 mii populație. Ponderea bolnavilor spitalizați cu IACRS este de 2,4 % din numărul total de îmbolnăviri.

Pe parcursul săptămânii trecute, în Republica Moldova au fost înregistrate 203 cazuri de gripă sezonieră, iar 128 de persoane (63,5 %) au fost internate în spital.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău -163, Ialoveni și Comrat - câte 6 cazuri; Bălți - 4; Călărași, Soroca, Nisporeni, Rezina și Taraclia – câte 3 cazuri.

Totodată, de la începutul perioadei de monitorizare, 3 octombrie 2022 – 2 ianuarie 2023, au fost înregistrate 722 de cazuri de gripă și 123.447 de cazuri de infecții acute ale cailor respiratorii superioare și 5.418 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

ANSP recomandă populației respectarea în continuare a măsurilor de profilaxie nespecifică (respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor, adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport, în locurile aglomerate, etc), monitorizarea stării sănătății copiilor de vîrstă preșcolară și elevilor și vaccinarea antigripală

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.