VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Polonia achiziționează 116 tancuri de tip Abrams M1A1 din SUA

Polonia achiziționează 116 tancuri de tip Abrams M1A1 din Statele Unite, pentru consolidarea securității pe întreg flancul estic al NATO. Cu tot cu suportul logistic, tehnica militară va costa 1,4 miliarde de dolari.

Conform ministrului polonez al Apărării, primele tancuri vor ajunge în estul Poloniei anul acesta. 

„Întărim forțele armate ale Poloniei, întărim pumnul de fier al Armatei Poloneze pentru a crește puterea de descurajare a agresorului”, a declarat Mariusz Blaszczak, care este și vicepremierul țării.

Oficialul a subliniat că cooperarea dintre Polonia și SUA ajută, în final, la consolidarea securității pe întreg flancul estic al NATO. Din suma de 1,4 miliarde de dolari, 200 de milioane reprezintă și o finanțare din partea guvernului american.

La ceremonia de semnare a contractului, care a avut loc miercuri, șeful misiunii SUA în Polonia a declarat că parteneriatul dintre cele două țări „nu a fost niciodată mai important”. Acest acord se adaugă celui semnat în 2022, în valoare de 4,7 miliarde de dolari, pentru achiziționarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams, ce urmează și ele a fi livrate începând din 2024.

Polonia așteaptă, de asemenea, livrarea unor sisteme de artilerie americane HIMARS și a primit deja baterii de rachete Patriot.

Polonia a mai semnat și alte acorduri, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru achiziționarea urgentă de tancuri, obuziere și avioane de luptă din Coreea de Sud. De exemplu, 48 de avioane ușoare de luptă FA-50 sud-coreene vor înlocui aeronavele MiG-29 din perioada sovietică. Prima livrare de tancuri și obuziere a sosit în decembrie, anul trecut.

Potrivit oficialilor polonezi, acest nou armament livrat va compensa ajutorul militar oferit de Polonia către Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.