VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

The Insider: Fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, informator al GRU. Generalul furniza secrete de stat Moscovei

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, ar colabora cu Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), anunță publicația rusă The Insider într-o investigație. Jurnaliștii au obținut accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Aleksei Makarov, din care rezultă că primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate, transmite deschide.md.

Igor Gorgan a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale până la sfârșitul anului 2021, când Maia Sandu l-a demis. În ajunul expulzării în masă a diplomaților-spioni ruși din R. Moldova, în iulie 2023, s-a angajat la ONU. Folosindu-se de vechile sale conexiuni în Ministerul Apărării din Moldova, Gorgan rămâne un informator important al GRU, notează The Insider.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să contacteze mai intens în aprilie 2022, adică după începutul invaziei ruse în Ucraina. Întâlnirile celor doi aveau loc în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt om de acțiune, trebuie să mergem înainte cât mai repede!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și noi facem această istorie!” se arată în unul dintre mesajele generalului moldovean.

Din aceste mesaje reiese că GRU era deosebit de interesată de ce armament cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din R. Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

„Ukroboronexport din Ucraina încearcă să cumpere (sau să ia cu ajutorul ‘partenerilor’) cele 6 MiG-29 de la Mărculești. Insistă foarte mult… Avioanele sunt încă acolo. Operațiunea vor să o desfășoare printr-o firmă falsă din Emiratele Arabe Unite în curând”.

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil vin din R. Moldova, și anume din satul Etulia — în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă pe loc pentru a nu deveni ținta avioanelor ruse”.

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Un alt mesaj către curator nu a întârziat să apară: „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”.

Gorgan era preocupat și de livrările de arme în Ucraina prin România și îi dă sfaturi colonelului Makarov:

„Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”.

The Insider notează că, în prezent, în Ministerul Apărării încă mai sunt numeroși susținători ai lui Gorgan, care îi furnizează informații secrete. Iată ce îi povestește prietenului său de corespondență:

„Reprezentanții Ucrainei au contactat reprezentanții Ministerului nostru al Apărării pentru a găsi o legătură cu uzina militară MEZON. Este o fostă fabrică de radio-electronică din Chișinău. Produce diverse echipamente electronice pentru nevoile armatei sovietice. Acum, reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de reparația și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCIKA-U!!! Se referă în special la componenta radio-electronică a acestui complex, care era produsă la Chișinău. În primul rând, este vorba de blocurile electronice de control ale TOCIKA-U!!! Acest contact a avut loc ieri!!! Cei din Ucraina au sunat un ofițer de-al nostru din Statul Major și au cerut ajutor”.

Gorgan ar avea susținători și printre funcționarii locali. Astfel, cineva i-a trimis un document privind planificarea tragerilor de instruire ale Armatei R. Moldova pe poligonul de la Bulboaca. Desigur, documentul a fost imediat trimis la sediul GRU.

Pe lângă informațiile militare, agentul Gorgan transmitea și informații despre situația politică internă și urmărea atent declarațiile publice ale președintelui Maia Sandu, după cum arată zeci de link-uri trimise curatorului. Generalul are o antipatie specială față de Maia Sandu, deoarece l-a demis din funcția de șef al Statului Major: „T…! Ea va face încă „necazuri”, — semnala el lui Makarov.

După investigația publicată de The Insider, Președinția a venit cu o reacție. Șeful Cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel, a declarat că asemenea crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie.

„În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se arată în mesajul lui Băluțel.

Igor Gorgan s-a născut în 1969 în Dubăsari, RSS Moldovenească. După serviciul militar, a fost admis la Academia Militară din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Întors în R. Moldova deja independentă, Gorgan a servit mai întâi în divizia aeropurtată din regiunea Odesa, iar apoi — comandant al brigăzii 2 de infanterie motorizată din Chișinău.

În 2001, acesta a fost trimis la studii la Colegiul Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, a participat la misiuni internaționale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În 2013, când era deja general, a fost numit șef al Marelui Stat Major, dar în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, a plecat din funcție. În 2019, când președinte era pro-rusul Igor Dodon, Gorgan a preluat din nou conducerea Marelui Stat Major. A ocupat această funcție până în septembrie 2021, când Maia Sandu l-a demis.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.