VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Termenul de funcționare a Parcului IT, extins. Alaiba: IT-ul reprezintă 5% din PIB-ul R. Moldova

Termenul de funcționare a Parcului IT din Republica Moldova va fi extins, cu păstrarea impozitului unic de 7%. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv, în scopul oferirii previzibilității și unei perspective clare rezidenților și potențialilor investitori în domeniul tehnologiilor informaționale. 

De asemenea, urmează a fi extinsă lista genurilor de activitate eligibile. Astfel, în cadrul Parcului, cu limitare la export, vor putea fi desfășurate activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) și alte servicii de furnizare a forţei de muncă. În același timp, va fi instituit un Consiliu care va coordona activității parcului IT. Acesta va fi format din reprezentanții Guvernului, sectorului asociativ, rezidenților Parcului, precum și a partenerilor de dezvoltare.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, subliniază că în ultimii ani, IT-ul moldovenesc a înregistrat o creștere semnificativă, devenind o sursă importantă de venituri și locuri de muncă bine plătite.

Totodată, ministrul a prezentat câteva date statistice privind IT Park:

  • IT-ul reprezintă 5% din PIB-ul Republicii Moldova;
  • Aproape 20 de mii de persoane lucrează în domeniul IT, reprezentând 3,3% din forța de muncă.
  • În 2023, IT-ul a înregistrat o creștere anuală de 33%;
  • 95% din serviciile IT moldovenești sunt exportate;
  • IT-ul reprezintă 11% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Menționăm că proiectul urmează să fie examinat și aprobat la următoarea ședință a Parlamentului Republicii Moldova. 

Conform prevederilor, Parcul IT, care și-a început activitatea la data de 1 ianuarie 2018, poate funcționa doar 10 ani, până pe 31 decembrie 2027, fapt pentru care Guvernul a decis prelungirea acestui termen. În prezent, Moldova IT Park are peste 1,500 de rezidenți, 40% fiind companii fondate de investitori străini din 38 de țări.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.