VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Temperaturi de +30ºС. Toamna din acest an înregistrează al doilea record termic după 2020

În această toamnă avem parte de temperaturi mai ridicate față de valorile normei. Temperatura medie a aerului pentru perioada septembrie-octombrie a constituit +16..+19ºС, fiind cu 4-5ºС mai ridicată față de normă. În toată perioada de observații (anii 1886-2023) se semnalează o a doua asemenea temperatură ridicată. Un regim termic similar a fost în anul 2020.

Aproape pe întreaga perioadă a lunii septembrie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de caldă. Temperatura medie lunară a aerului a fost cu 3,5-4,5°C mai ridicată față de normă și a constituit +19..+22ºC. Pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova, o asemenea temperatură se atestă pentru prima dată din toată perioada de observații, potrivit Ministerului Mediului.

Temperatura medie a aerului, pentru luna octombrie a constituit +12..+16ºС, fiind  cu 4-5ºС mai ridicată față de normă și pe cea mai marte parte a teritoriului, a atins cele mai ridicate valori ale lunii.

Vreme în fond fără precipitații, anomal de caldă, s-a stabilit în decada a treia a lunii octombrie, depășind valorile normei cu 8-11ºС. Aceste valori au fost atestate pentru prima dată în perioada de observații. Temperatura maximă a aerului, pentru 21-22 octombrie, a urcat până la +30..+33ºС, ceea ce – în luna octombrie – pe cea mai mare parte a teritoriului țării, se atestă pentru prima dată.

Pentru perioada septembrie-octombrie, cantitatea de precipitații a constituit 10-40 mm, ceea ce constituie doar 15-50% din normă. Doar izolat în raioanele de nord au căzut 50-90 mm – 60-100% din normă.

Ultima atestare a unui deficit semnificativ de precipitații în perioada de toamnă a fost observată în 2021, când cantitatea acestora în timpul sezonului nu a depășit 15-40 mm (15-35% din normă).

„În luna octombrie, vremea în Republica Moldova a fost influențată de o serie de cicloane atlantice. Aceste cicloane, deplasându-se spre est,  aduc  precipitații  semnificative în vestul continentului, iar în est, inclusiv și pe teritoriul țării noastre, cicloanele își epuizează precipitațiile pe măsură ce avansează. Staționarea lor favorizează un transport intens al maselor de aer cald din nordul continentului african, spre teritoriul țării noastre. De aceea, avem parte de temperaturi mai ridicate față de valorile normei pentru această perioadă”, precizează Ministerul Mediului.

Pentru următoarele 7 zile, prognoza meteo indică faptul, că nu vor apărea modificări semnificative, Vremea se va menține cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit.

Potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna noiembrie, pe teritoriul țării se prevede o temperatură medie lunară peste valorile normei. Pentru această perioadă norma temperaturii este de +3..+5°C. Totodată, cantitatea precipitațiilor va fi apropiată de mediile multianuale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.