VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datoria internă a statului a crescut la 39,2 miliarde de lei

Datoria internă a statului a ajuns la 39,2 miliarde de lei în luna octombrie, ceea ce reprezintă un maxim record. Față de începutul anului, cifra este cu 4,7 miliarde mai mare sau cu 13,6%.

Potrivit bani.md, datele Ministerului Finanțelor arată că, în ciuda creșterii generale, comparativ cu luna septembrie, datoria a scăzut ușor, cu 1,6% sau 629 de milioane de lei față.

Principala sursă a creșterii datoriei publice interne în perioada ianuarie-octombrie a fost asociată cu extinderea emisiunilor de titluri de stat pe piața primară. Astfel, datoria privind titlurile de stat emise a crescut la aproximativ 25,3 miliarde de lei, în creștere cu 25,4% față de sfârșitul anului 2022.

O altă componentă a datoriei de stat interne a fost reprezentată de obligațiunile emise pentru a acoperi obligațiile de plată ale Ministerului Finanțelor, înregistrând o scădere de 2,6% la 11,7 miliarde lei la sfârșitul lunii octombrie 2023.

În plus, datele Ministerului Finanțelor evidențiază o medie ponderată a dobânzilor la valorile mobiliare de stat vândute la licitații, înregistrând o scădere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

În perioada ianuarie-octombrie 2023, rata medie ponderată a dobânzii la valorile mobiliare de stat vândute în cadrul licitațiilor a fost de 9,16%. Acest lucru reflectă o descreștere semnificativă de 7,78 puncte procentuale în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.