Ministerul Justiției a elaborat un proiect al legii „Maghnițki Moldova” care va permite înaintarea de sancțiuni în Moldova față de persoanele care au fost sancționate internațional. Conform proiectului, companiile media care sunt afiliate sau promovează persoanele incluse în lista de sancțiuni, le poate fi retrasă licența. Despre aceasta a anunțat vineri, 9 decembrie ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu premierul Natalia Gavrilița.
„Un aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listă. Să luam drept exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licențele companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, potrivit proiectului, CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care postul de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale”, a spus Litvinenco.
Sergiu Litvinenco a menționat că proiectul conține prevederi care vor clarifica foarte detaliat care persoane fizice și juridice anume vor putea fi subiectul unor sancțiuni internaționale transpuse pe teritoriul țării noastre.
„Vorbim, în primul rând, despre persoanele care au fost incluse în liste internaționale de sancțiuni de către alte state sau organizații internaționale. De asemenea, măsuri sancționatorii vor putea fi impuse și cu referire la persoane care nu au fost incluse nemijlocit în anumite liste de sancțiuni, dar care au diverse legături cu persoanele sancționate internațional”, a precizat oficialul.
Potrivit ministrului Justiției, o altă prevedere a proiectului de lege vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale. Una dintre aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile. Asta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziția persoanelor respective a oricăror bunuri, după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane, cum ar fi: deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite etc.
„În cazul cetățenilor străini sau apatrizi, în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, se va putea aplica măsura de nepermitere a intrării lor pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt va servi drept temei și pentru anularea oricăror vize eliberate persoanelor date, precum și pentru refuzul de acordare a acestora pe viitor.
În conformitate cu prevederile din proiect, pentru coordonarea activității desfășurate de către fiecare autoritate publică pe domeniul ei de competență, se va consacra un Consiliu interinstituțional de supervizare, condus de Prim-ministrul Republicii Moldova și din componența căruia vor mai face parte conducătorii principalelor autorități ce au competențe în domeniu (MJ, MIDR, MAI, MAEIE, BMA, BNM etc). Totodată, deciziile concrete care sunt prevăzute de lege vor fi luate de fiecare autoritate responsabilă în parte”, a conchis ministrul Justiției.
Cetățenii Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați, astăzi, de Guvernul Marii Britanii. Activele lor vor fi înghețate, cetățenilor britanici le vor fi interzise tranzacțiile economice cu firmele deținute de aceștia, iar intrarea pe teritoriul Marii Britanii le va fi interzisă.