VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Maia Sandu, despre sancționarea lui Plahotniuc și Șor: „Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu vine cu o reacție referitor la sancționarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor de către Guvernul Marii Britanii, precizând că „toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară”.

„Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că Ambasada Marii Britanii la Chișinău a anunțat la data de 9 decembrie că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie.

Citiți și: Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva lui ȘOR și Plahotniuc

Astfel, orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie.

Pe 26 octombrie, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională.

Citiți și: Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, incluși în lista de sancțiuni a SUA: Toate activele lor, blocate

Aceste sancţiuni vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Şor, un om de afaceri născut în Israel şi devenit politician în R.Moldova, de unde a fugit în 2019.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.