VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/ Tauber între Curtea Constituțională și Parlament

Acum câteva zile Marina Tauber, colega lui Ilan Șor, fusese înregistrată în calitate de candidată pentru funcția de primar al minicipiului Bălți. Am încrederea că de această dată vom reuși!, a declarat Tauber, făcând aluzie la eliminarea din competiția anterioară pentru primăria Bălțiului.

După ce Evghenia Guțul, o altă colegă a oligarhului Șor, a învins în autonomia găgăuză, o victorie a Marinei Tauber la Bălți ar fi fost o lovitură puternică dată actualei guvernări pro-europene. Și e de presupus că guvernanții au intrat la griji. Ei pesemne mizau pe faptul că Partidul Șor fusese declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Ei bine, tot Curtea Constitțională a luat o decizie deunăzi care i-a lăsat mască pe guvernanți și nu doar pe ei. Așadar, CC a spus că membrii fostului Partid Șor pot să participe la alegerile locale din toamnă, iar un judecător de la CC, Serghei Țurcan ne-a explicat motivele pentru care au fost anulate prevederile Codului Electoral. „Interzicerea partidului nu este în drept să afecteze în mod direct drepturile fundamentale ale tuturor acestor cetățeni. Restricțiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective care să aibă în vedere rolul jucat de candidat la acțiunile, pentru care partidul politic a fost declarat neconstituțional”, a precizat Țurcan.

Nu vi se pare ciudat felul în care procedează CC? Păi, dacă declari un partid neconstituțional, nu ar trebui să fie pedepsiți și oamenii care compun partidul? Doar partidul înseamnă un grup de oameni. Și dacă nu pedepsești membrii partidului e ca și cum ai pedepsi doar o denumire oarecare a formațiunii politice. Cineva nu trebuie să poarte răspundere?

Firește, trebuie de văzut, așa cum spune domnul Serghei Țurcan, implicarea fiecărui membru la acțiunile care au fost declarate neconstituționale, dar nici să-i lași pe toți să candideaze acum nu pare OK.

Speriați de-a binelea de decizia CC, guvernanții s-au pus pe treabă. Președintele Parlamentului, Igor Grosu a spus că grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația, iar Comisia Națională pentru Situații Excepționale a adoptat deja modificările legislative anunțate de Grosu, prin care reprezentanții fostului partid Șor, vizați în dosare, nu vor putea candida la alegerile din 5 noiembrie. Așa că doamna Tauber ar putea din nou să treacă pe lângă Primăria Bălți. Altminteri, ne așteaptă chestiuni curioase în viitor cu felul în care judecătorii noștri judecă deseori lucrurile.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.